Lees hieronder mijn verhaal


Hoi

Ik ben Marike van Eijs, 49 jaar en ik woon in Horst, waar ook mijn roots liggen. Ik ben getrouwd en moeder van 3 zonen in de puberleeftijd. Ik hou van het leven, van de natuur en van de afwisseling in de seizoenen! Ik geniet van tekenen, schilderen en van verbindingen leggen. Ik geloof in de krachten van de natuur, het zelfgenezend vermogen en duurzame oplossingen. Ik geloof dat het lichaam signalen afgeeft als het uit balans is zowel zichtbaar als onzichtbaar. Mijn passie is om de natuurlijke gezondheid op de kaart te zetten!

Signalen

Mijn signaal is o.a. mijn eczeem. Al vanaf mijn babytijd heb ik last van eczeem, constitutioneel eczeem. Ik heb daarvoor tot mijn 30ste ongeveer hormoonzalven gesmeerd. Tijdens de periode van de zwangerschappen en borstvoeding heb ik weinig last van eczeem gehad. Na mijn 40ste kwam het weer opzetten en ik wist toen zeker dat ik geen hormoonzalven meer wilde smeren. Ik ging op zoek naar alternatieven en kwam bij een natuurarts terecht. Deze wees mij er op dat mijn gezondheid mijn eigen verantwoordelijkheid was. Diep van binnen wist ik dat dat klopte, maar voordat ik er ook vol overtuiging naar ging handelen gingen er wat jaren voorbij. Mijn interesse was wel gewekt en ik ben aan de slag gegaan met het aanpassen van mijn voeding naar biologisch, geen gluten, geen koemelk (deze allergenen kan ik niet goed verdragen). Hierdoor verdwenen mijn klachten voor een groot gedeelte, maar niet helemaal. Er was ook nog zoiets als innerlijke onrust.... ook wel stress genoemd.... dat ervoor zorgde dat de onderhuidse spanningen via de huid werden afgevoerd. Het was het begin van een heel bewustwordingsproces wat uiteindelijk heeft geresulteerd in een eczeemvrij bestaan!! En dit allemaal door dichter bij je eigen natuur te komen, door natuurlijke therapieen/ inzichten en natuurvoeding. Als ik nu last krijg van prikkende ogen, dan weet ik dat ik meer rust mag inbouwen :-).

Een ander signaal waar ik vaak last van heb is koude voeten, dan weet ik dat er teveel energie naar mijn hoofd is gegaan en ik iets mag doen om uit mijn hoofd te komen.

Natuurvoeding

Ik geloof in natuurvoeding, omdat deze voeding onbewerkt, puur, vers, eerlijk en biologisch is. Dit is voeding die het lichaam herkent en die ons kan voeden in onze fysieke, maar ook mentale behoeftes. Natuurvoeding kost weinig energie om te verteren en geeft veel energie om te leven! Zelf heb ik mogen ervaren dat natuurvoeding heeft bijgedragen aan meer energie, minder eczeem en dat ik dichter bij mezelf ben gekomen. Voor mij ook niet onbelangrijk is dat natuurvoeding veel minder belastend is voor de bodem. Kortom natuurvoeding geeft minder stress in je lijf en in de bodem!

Natuurlijke gezondheid

Naast fysieke voeding is er ook voeding op andere niveaus namelijk emotioneel, mentaal, sociaal en spiritueel. Wij - onze ik - bestaat uit al deze niveaus en die hebben allemaal met elkaar te maken. Wanneer we op het ene niveau ingrijpen dan heeft dat gevolgen voor de andere niveaus en andersom wanneer we op het ene niveau uit balans zijn, heeft dat ook gevolgen voor de andere niveaus.

Ik geloof in Natuurlijke Gezondheid waarbij rekening wordt gehouden met alle niveaus (dat noemen we ook wel Holisme). Ik geloof dat ziekte ontstaat doordat afvalstoffen zich in het lichaam opstapelen (op alle niveaus) en voor klachten zorgen van kwaad tot erger. Ik geloof daarom ook dat ziekte omkeerbaar is en dat je door het uitscheiden van afvalstoffen (op alle niveaus) weer een gezondmakende beweging kunt maken. Ik geloof ook dat wanneer we onze eigen natuur met de 4 natuurkwaliteiten kennen dat we dan snappen wat nodig is om onze balans te herstellen.


Creativiteit

Tekenen en schilderen doe ik mijn leven lang al graag en lukt ook vrij aardig. Als je me vroeger vroeg wat ik wilde worden dan was dat dokter of kunstenaar. Dokter lukte niet ivm eczeem en kunstenaar kon ik geen brood mee verdienen, was toen de opvatting.... maar dat was wel waar mijn hart lag. Nu mag ik er weer naar luisteren.... Want dat ik creativiteit nodig heb om in balans te komen dat leerde ik van de 4 natuurkwaliteiten. Ik heb zo ongeveer 20 jaar een baan gehad waarbij ik heel erg met mij hoofd bezig was met structuur aanbrengen (natuurkwaliteit Droog). De 4 natuurkwaliteiten leerde mij dat dat niet zo in mijn natuur lag, ik had deze vaardigheid ondertussen wel ontwikkeld, maar het lag niet in mijn aard. Om dit in balans te krijgen had ik het tegenovergestelde nodig Chaos en dat is waar creativiteit (natuurkwaliteit Vocht) voor staat.


Achtergrond

Mijn achtergrond is levensmiddelentechnoloog. Ik heb op de HAS in Den Bosch gestudeerd en daarna ook in Wageningen op de LU. Als levensmiddelentechnoloog heb ik bijna 20 jaar in de industrie gewerkt bij Aviko. Ik heb verschillende zorgsystemen opgezet en coördinerende functies gehad op het gebied van Kwaliteit, Arbo en Milieu.

Na 20 jaar kwam ik tot het inzicht dat ik me niet meer kon identificeren met de levensmiddelenindustrie. Ik was al begonnen met de opleiding Natuurvoedingsadviseur, waardoor ik een heel andere visie op voeding ontwikkeld had en daar pastte de industrie niet meer bij. Dit resulteerde in heel veel onderhuidse spanning en stress, die zich uitte in hevig eczeem en een burn-out. Na heel wat wikken en wegen heb ik toen de knoop doorgehakt om te stoppen en me volledig te richten op mijn opleidingen 'natuurvoedingsadviseur' en de studie 'Therapeut Natuurgeneeskunde'. Beide HBO opleidingen heb ik succesvol afgerond.

Praktijk

Na deze opleidingen heb ik mijn praktijk opgericht en heb ik de HBO opleiding medische basiskennis afgerond, zodat mijn consulten voor vergoeding in aanmerking komen. Na de training creativiteit als middel kan ik alles mooi combineren en wil ik op een luchtige en speelse manier met behulp van de 4 natuurkwaliteiten, jou inzichten geven en je in je kracht laten staan! sinds 2019 doe ik geen consulten meer als therapeut. Ik geef nog wel workshops met het 4natuurkwaliteitenspel. zie www.het4natuurkwaliteitenspel.nl

Natuurlijk Gezond Noord Limburg

Daarnaast vind ik het belangrijk dat de natuurlijke gezondheid zichtbaar is en daarom heb ik het initiatief genomen voor de stichting Natuurlijk Gezond Noord Limburg opgericht. Op dit moment ben ik voorzitter van deze stichting en vorm ik het bestuur met 2 collega's, de activiteiten worden georganiseerd door collega's die we passiehouders noemen. Op de website staan collega-zorgaanbieders in de natuurlijke gezondheid om één duidelijk overzicht te bieden van wie er in de regio op dit gebied allemaal actief zijn. Neem maar eens een kijkje op www.natuurlijkgezondnoordlimburg.nl. Deze stichting doet mooi werk en maakt mooie verbindingen naar natuurlijke gezondheid. Naast online is er ook de behoefte aan een fysieke plek waar mensen de natuurlijke gezondheid laagdrempelig kunnen vinden.

4 Natuurkwaliteitenspel

De 4 natuurkwaliteiten zijn de basis van mijn ondernemerschap. Ze geven mij de inzichten die ik nodig heb om in balans te blijven. Om deze op een luchtige manier met jou te kunnen delen heb ik samen met Rosalie Thijssen een spel ontwikkeld. Meer informatie kun je vinden op www.het4natuurkwaliteitenspel.nl

Natuurwijzer

Omdat ik de afgelopen tijd veel bezig ben geweest met ondernemen in de Stichting, in mijn praktijk en met het spel heb ik ontdekt dat ik me meer ondernemer voel dan therapeut. Hierdoor heb ik op dit moment de natuurgeneeskundige trajecten on hold gezet. Ik heb ook bij mezelf ontdekt dat ik het heerlijk vind om over natuurvoeding en natuurlijke gezondheid te vertellen, maar niet in consult-vorm. Ik doe dit graag op een ongedwongen, luchtige manier, bijvoorbeeld in spelvorm, in een workshop of in een winkel. Vanaf januari 2019 ben ik mede-eigenaar van de natuurvoedingswinkel "Natuurwijzer, de eerlijke eetwinkel" in Horst. Meer informatie vind je op de site www.natuurwijzerhorst.nl