DE WERELD IS BURN OUT

DE WERELD IS BURN OUT

De wereld is burn out. Iedereen die in deze situatie zit of heeft gezeten zal precies herkennen wat ik bedoel. De wereld is op, uitgeput, letterlijk en figuurlijk. De wereld stikt van alle uitstoot en plastic die veroorzaakt wordt door de consumptie maatschappij. Grondstoffen raken hierdoor uitgeput, de energie is op.

We willen met z’n allen meer en meer voor steeds minder geld en dat moest een keer fout gaan. We luisterden ook niet naar de signalen die de aarde zelf gaf. Grote bosbranden, aardbevingen, tsunamies en pandemieën hebben ons niet wakker geschud. We gingen gewoon door zoals we bezig waren.

De wereld is zichzelf verloren. De chemische, technische en technologische ontwikkeling hebben de wereld in de greep. Waarbij wij mensen elk contact met de aarde zijn verloren. We begrijpen daardoor de signalen van de aarde ook niet. We hebben ons in het hele proces van industrialisering ook nooit echt afgevraagd of dit wel is wat we willen. We hebben het simpelweg gedaan omdat het kan. De balans hierin is helemaal doorgeschoten.

Willen we zo ver van de natuur, en daarmee ook onze eigen natuur, af staan? Willen we dat echt?

Iedereen die in een burn-out heeft gezeten weet dat de oplossing ligt in het weer terugvinden van jezelf. Immers als je jezelf niet bent, vergt dat een continue inspanning en dat geeft dat stress. In een burn-out situatie is er altijd een moment waarbij je letterlijk stilgezet wordt omdat je balans is doorgeschoten en je te ver van jezelf, je eigen natuur, bent verwijderd. Je hebt daarbij ook alle signalen die er aan voorafgingen genegeerd of onderdrukt. In de rustfase leer je langzaamaan jezelf weer ontdekken, door naar binnen te keren en je gevoelens weer te leren kennen. Waar word je echt blij van? Wat geeft je energie? Dat zijn de vragen waar het om gaat.

DE WERELD IS STILGEZET

De wereld is stilgezet. Het moment is gekomen en is door onszelf veroorzaakt, omdat we niet wilden luisteren naar de eerdere signalen die de aarde ons heeft gegeven. Het coraona-virus dwingt ons om stil te staan. Dat het virus op de longen slaat is niet voor niks. De aarde heeft ruimte nodig om vrij te kunnen ademen. Het laat ons voelen hoe verstikkend de wereld is.

DE WERELD IS ZIEK

De wereld is ziek, niet het virus is de ziekte en ook niet de oorzaak, maar dat zijn wij. Wij mensen zijn ziekmakend voor de aarde. Ons gedrag heeft gevolgen voor het gezondheid van de aarde.

DE WERELD IS TOE AAN VERANDERING

De wereld is toe aan verandering. Wij kunnen niet doorgaan zoals we deden, want dan krijgen we weer wat we kregen. We willen een gezonde aarde waar generaties na ons nog gezond op kunnen leven. We zijn stilgezet om naar binnen te keren om onszelf de belangrijke vragen te stellen: Waar wordt de aarde blij van? en Wat geeft de aarde energie?

De mens is toe aan verandering. Voor ons gelden dezelfde vragen. Waar worden wij blij van? wat geeft ons energie? Worden wij blij van die nieuwe telefoon, waarvoor arme kinderen hebben moeten werken onder erbarmelijke omstandigheden om de grondstoffen te delven. Worden we echt blij van die nieuwe auto, waarvoor schaarse grondstoffen worden gebruikt en waar bij de productie veel CO2 uitstoot vrijkomt? Worden we blij van die nieuwe goedkope kleding als we weten hoe mensen elders in de wereld uitgebuit worden en als we weten hoeveel giftige stoffen daardoor de aarde verzieken? Worden we echt blij van die goedkope vliegtickets, die voor veel CO2 uitstoot zorgen? Worden wij echt blij van 1+1 gratis verzorgingsproducten als we weten hoe giftig deze chemische producten zijn voor onze gezondheid en voor die van de aarde? Worden we echt blij van chemische medicijnen en chemische behandelingen die de oorzaak van ziekte niet wegnemen? Worden we echt blij van die kiloknallers waarvoor dieren verschrikkelijk behandeld worden als producten en niet als levende wezens? Worden we echt blij van granen, groentes en fruit die met chemische meststoffen en bestrijdingsmiddelen worden behandeld, waar wij én de aarde ziek van worden?

Ik kan met zekerheid zeggen dat ik daar niet blij van word. Ik word er intens verdrietig van en soms moedeloos van. Ik kan ook met zekerheid zeggen dat de aarde daar niet blij van wordt. Laten we deze periode van verstilling gebruiken om onszelf af te vragen wat de herkomst is van onze aankopen (luxeproducten, kleding, verzorging, medicatie en voeding)? Welke invloed heeft mijn koopgedrag heeft op mijn gezondheid, de dieren, de bodem en op het leven van een ander?

DE WERELD WORDT WEER ZICHZELF

De wereld wordt weer één met de natuur. In deze periode van bezinning is ons toevluchtsoord de natuur. Iedereen wil er even op uit en een frisse neus halen. Wat ben ik blij dat er strijders zijn geweest die gezorgd hebben dat er natuur is behouden en dat niet alles is bebouwd met huizen, fabrieken en asfalt. Wat ben ik blij met de boeren die biologisch (dynamisch) in harmonie met de natuur ons voedsel verbouwen. In de natuur komen we tot bezinning en tot rust. Dat is wat de wereld nodig heeft: NATUUR, waar we frisse lucht, inspiratie, voedsel en bezinning kunnen vinden.

Laten we er dan samen beter mee omgaan, zodat we er nog lang blij van worden en er energie van krijgen!

Liefs Marike